30 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

30 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

30 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO RODO – czyli Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych – to unijne prawo, które w nowy sposób definiuje zasady przetwarzania, wykorzystywania i przechowywania danych osobowych w firmach i urzędach. Obowiązuje od niedawna (maj 2018 roku) , ale jest niezwykle restrykcyjne i dlatego warto poznać bliżej jego zasady i nowe pojęcia takie jak np. administrator…

Czytaj więcej

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o ochronie danych osobowych

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o ochronie danych osobowych

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o ochronie danych osobowych Rozporządzenie, jakie weszło w życie w tym roku, dotyczące ochrony danych osobowych, wywołało niemałe zamieszanie, szczególnie pośród przedsiębiorców przejętych czarnymi wizjami kar finansowych. GIODO i ochrona danych osobowych jest na pierwszym miejscu i choć zmiany są duże, wcale nie trzeba się ich bać. Ochrona danych osobowych – Nowe rozporządzenie w praktyce…

Czytaj więcej

Rozporządzenie RODO – 5 najważniejszych rzeczy

Rozporządzenie RODO – 5 najważniejszych rzeczy

Rozporządzenie RODO Rozporządzenie RODO – o tym mówi się już od co najmniej kilku miesięcy. A ponieważ emocje wokół RODO nie gasną, warto raz jeszcze krótko o rozporządzeniu RODO wspomnieć.  Co to RODO? Rozporządzenie RODO czyli Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych, to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE z 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku…

Czytaj więcej

Adwokat Gdańsk – Jak wyznaczyć Inspektora Danych Osobowych

Adwokat Gdańsk – Jak wyznaczyć Inspektora Danych Osobowych

Adwokat Gdańsk Adwokat Gdańsk. Inspektor Danych Osobowych to nowa funkcja, która powstała po wejściu w życie rozporządzenia RODO. O sposobie wyznaczenia IOD i procedurach z tym związanych będzie traktować poniższy tekst. Kto może zostać IOD? Zgodnie z art. 37 ust. 5 Inspektora Danych Osobowych powołuje się na podstawie kwalifikacji zawodowych (wiedzy fachowej na temat prawa i praktyk w dziedzinie ochrony danych oraz umiejętności wypełnienia zadań,…

Czytaj więcej

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych

Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych? Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych? Rozporządzenie RODO to również zmiany w wyrażaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. W myśl nowych przepisów zgoda nie może pozostawiać wątpliwości. Oznacza to, iż przedsiębiorcy i administratorzy danych zobowiązani są zapewnić, że osoba, której dane są przetwarzane, ma świadomość kto i w jakim celu wykorzystuje…

Czytaj więcej

Zadzwoń