30 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

30 rzeczy, które musisz wiedzieć o RODO

RODO – czyli Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych – to unijne prawo, które w nowy sposób definiuje zasady przetwarzania, wykorzystywania i przechowywania danych osobowych w firmach i urzędach. Obowiązuje od niedawna (maj 2018 roku) , ale jest niezwykle restrykcyjne i dlatego warto poznać bliżej jego zasady i nowe pojęcia takie jak np. administrator bezpieczeństwa informacji. Bezpieczeństwo danych 1. Unijne przepisy…

Czytaj więcej

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o ochronie danych osobowych

10 rzeczy, które musisz wiedzieć o ochronie danych osobowych

Rozporządzenie, jakie weszło w życie w tym roku, dotyczące ochrony danych osobowych, wywołało niemałe zamieszanie, szczególnie pośród przedsiębiorców przejętych czarnymi wizjami kar finansowych. GIODO i ochrona danych osobowych jest na pierwszym miejscu i choć zmiany są duże, wcale nie trzeba się ich bać, wystarczy przeczytać o RODO tutaj: 30 RZECZY,KTÓRE MUSISZ WIEDZIEĆ O RODO Nowe rozporządzenie w praktyce Tak naprawdę…

Czytaj więcej

5 najważniejszych rzeczy – rozporządzenie RODO

5 najważniejszych rzeczy – rozporządzenie RODO

Rozporządzenie RODO o tym mówi się już od co najmniej kilku miesięcy. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj: KLIKNIJ ABY PRZECZYTAĆ. A ponieważ emocje wokół RODO nie gasną, warto raz jeszcze krótko o rozporządzeniu RODO wspomnieć przy okazji również ważna ustawa o ochronie danych osobowych. Co to RODO? Rozporządzenie RODO czyli Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych, to Rozporządzenie Parlamentu…

Czytaj więcej

Adwokat Gdańsk Jak wyznaczyć Inspektora Danych Osobowych

Adwokat Gdańsk  Jak wyznaczyć Inspektora Danych Osobowych

Adwokat Gdańsk Adwokat Gdańsk Inspektor Danych Osobowych to nowa funkcja, która powstała po wejściu w życie rozporządzenia RODO. O samym rozporządzeniu można przeczytać więcej tutaj o sposobie wyznaczenia IOD i procedurach z tym związanych będzie traktować poniższy tekst. Kto może zostać IOD? Zgodnie z art. 37 ust. 5 Inspektora Danych Osobowych powołuje się na podstawie kwalifikacji zawodowych (wiedzy fachowej na temat…

Czytaj więcej

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych

Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych   Rozporządzenie RODO, o którym przeczytać można tutaj http://localhost/strony/ad/rodo-i-administrator-bezpieczenstwa-informacji/ to również zmiany w wyrażaniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. Jak powinna wyglądać zgoda na przetwarzanie danych osobowych? W myśl nowych przepisów zgoda nie może pozostawiać wątpliwości; oznacza to, iż przedsiębiorcy i administratorzy danych zobowiązani są zapewnić, że osoba, której dane są przetwarzane, ma świadomość…

Czytaj więcej

Zadzwoń